Utskrift

print to pdfFör att skriva dina dokument och resurser klickar du på ikonen Skriv till PDF  i verktygsfältet ovanför dokumentet. Då kommer en PDF-version av ditt dokument att skapas och detta kan du sedan skriva ut med de inställningar som din skrivare har.

Du kan skapa och skriva ut dina dokument som PDF från sidorna för bläddra, från dokumentlistan och när du arbetar med redigeraringen.

Notera: Vi rekommenderar inte att du skriver ut dina dokument från Arkivmenyn i din webbläsare eftersom dina dokument då också kommer att innehålla extra objekt som ex verktygsfältet och symbolväljaren. Det bästa sättet att skriva ut är att gå via ikonen Skriv till PDF.

Skriva ut dina dokument i A5-format

Vill du skriva ut ditt dokument som A5-dokument? Du behöver då göra en ändring i inställningen för din skrivare så att den skriver ut två sidor av dokumentet på samma A4-ark. Sedan kan du dela pappret på mitten för att göra det till A5-storlek.

Du börjar med att skapa din resurs.
Vill du ha samma innehåll på både vänstra och högra delen av utskriften så gör du två likadana sidor efter varandra i resursen. I Skapa rutnät finns en färdig funktion för att kopiera hela innehållet i ett rutnät till ny sida.

print to pdfKlicka på ikonen Skriv till PDF i verktygsfältet.
Eller klicka på ikonen PDF i dokumentlistan.

Nu skapas en PDF-version av ditt dokument. Klicka på Visa PDF för att öppna den.

view PDF

När din PDF öppnas, väljer du alternativet Skriv ut i din webbläsare.

Beroende på vilken webbläsare du använder kommer dialogrutan för utskrift att se lite olika ut. Det du behöver göra är att ändra inställningarna för din skrivare.

  • Om du använder Chrome som webbläsare klickar du på Skriv ut via systemets dialogruta, och där väljer du sedan den skrivare du vill använda från listan över tillgängliga skrivare. Därefter klickar du på Inställningar.

  • Om du använder Firefox, Internet Explorer/Edge eller Safari sväljer du den skrivare du vill använda från listan över tillgängliga skrivare och sedan klickar du på Fler inställningar.

I inställningarna för din skrivare kan du sedan välja att du vill skriva ut två sidor/ark.

Notera: Dialogrutan och inställningsmöjligheterna kan variera mellan varje typ av skrivare och varje modell.

Detta är ett exempel på skrivarinställningarna för en HP Laserjet

printer preferences